25. jul, 2022

Hunden sa i fra før den beit

Vi hører hele tiden om hvor mye hunden har sagt i fra før den beit, glefset og det mennesket burde ha lest den hundens språk. Og det stemmer naturligvis, hunder sier som regel i fra og det mange ganger før den biter. Heldigvis har mange hunder et godt språk.

Men, hvor var den eieren når hunden sa i fra for 10. eller 24. gang for den sakens skyld? For det er ditt ansvar som hundeeier, å  beskytte din hund fra situasjoner som blir ubehagelige, situasjoner som hunden din ikke takler, situasjoner der hunden din da må si ifra. For man vil vel ikke at hunden skal ende opp i den slik situasjoner at den må bite? Man vil jo ikke at mennesker skal bli bitt av din hund.

Og så var det sånn at mennesket, barn eller voksen, burde ha lest hunden og ikke lent seg over hunden, gitt den en bamseklem, kikket den i øynene, klappet den oppe på hode, stirret på den, gått bort til en fremmed hund osv osv. Nå har det seg sånn at mange mennesker og ikke minst barn ikke kan lese dette hundespråket. Mange har heller ikke lært barna sine at de ikke skal gå bort til fremmede hunder, de har ikke tenkt på at det er viktig en gang, andre har lært de det, men barna gjør det allikevel.

Og i landet Norge så er ikke hunder sånn veldig viktige eller prioriterte og da med en hundelov som ikke gagner hunden. Det hjelper heller ikke at hunden sa fra mange ganger før det beit, da er det faktisk for sent.

Så da kan vi rope ut hvor urettferdig dette er, eller så kan vi ta noen grep i forhold til hva vi utsetter våre hunder for, sette oss veldig godt inn i hundens språk, slik at vi hundeeiere klarer å lese hunden vår og ikke minst vet hva hunden vår tåler og ikke tåler. Være tydelig på hvordan barn og voksen skal hilse på hunden vår hvis det er aktuelt og ikke minst være tydelig på at de ikke får hilse hvis man vet at hunden ikke tåler. I tillegg så er det så viktig å sosialisere hunden veldig godt, la de få det beste utgangspunktet. Selv om hunder naturligvis blir født med forskjellige utgangspunkt, genetisk arv har også mye å si, det er jo noe oppdrettere igjen, når man avler.

Det er vår jobb å skaffe oss den kunnskapen slik at vi på best mulig måte kan ta vare på vår hund. Vær det beste teamet for din hund.

Bilde er av Jørgen og Shetland Sheepdog frøkna Ranja ❤ Her er et eksempel på en situasjon som ikke alle hunder takler og der vi som eiere har et ansvar evt ❤

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden