12. apr, 2022

Er det bare min skyld?

Man snakker mye  om hva vi mennesker kunne gjort annerledes i samspill med hund, annerledes hvis ting ikke fungerer. Og ja, det stemmer, er mye man kan gjøre annerledes i ulikt samspill med hund. Men….

Hunder er laget forskjellig, de har med seg ulike gener, gener man er født med. Og disse genene gjør en hund vanskeligere eller enklere å håndtere.

Samtidig så er det jo viktig å finne riktig hund til riktig fører. Er du en konsekvent fører? Liker du å aldri gi deg? Er du en myk fører, en som liker å gi etter, altså ikke konsekvent? Er du en bestemt fører? Er du en fører som liker å trene hunden mentalt? Liker du å gjøre sosialiseringsjobben? Osv osv

Poenget mitt med å skrive denne teksten er at det finnes egenskaper i forhold til gener som gjør ting veldig vanskelig for dens fremtidige fører. Egenskaper som redsel/frykt, ressursforsvar, aggresjon osv.

Får du en valp/hund som sliter med redsler for annen hund, den er rett og slett redd, da blir jo for eksempel møte med annen hund vanskelig. Har du en hund som er redd for andre hunder + at den har mye vokt, så får du et enda større problem. Får du en hund som har redsel, aggresjon + vokt, da får du en fremtid i møte som blir veldig komplisert. Så kombinasjonen av genene har mye å si for hvor vanskelig denne hunden blir.

Vi har lett for å skylde på miljø og ja, miljø, har mye å si. Kunne jeg sosialisert hunden mer, kunne jeg vært en tryggere fører for hunden min, kunne jeg mentalt stimulert hunden min mer osv. Jo da, det er mange muligheter for at ting kunne gått bedre. Men ikke kom å si at alle hunder er like enkle, for det stemmer ikke…. Hunder har ikke likt utgangspunkt, noen avreagerer fort, andre ikke.

Så jeg vil si at nei, det er ikke bestandig bare førerens skyld, det kan også være at hunden har et vanskeligere og dårligere utgangspunkt. DET ER IKKE BARE DIN SKYLD!!!!

Det er derfor oppdrettere har et ansvar på hva man avler på, hvilke kombinasjoner man setter sammen. Avl på trygge individer, individer som tåler, individer som ikke har redsler, individer som tar nye miljøer på strak labb. De kommer til å ta med seg instinktene sine og ulike gener, men pass på hvor grensen går for å velge å bruke en hund i avl. Og hvis man velger å avle på en litt «svakere» hund, hva velger du å avle den mot? Men det er jo en helt annen historie…..

Bilde av MAS frøkna Prim og Elisabeth, to som har en super kommunikasjon både i hverdagen og i trening ❤ 

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden