10. apr, 2022

Tannhygiene på din hund

Hva er viktig for å ha en god tannhygiene på din hund:

Det er ikke alltid det merkes at hunden eller katten har vondt i munnen. At dyret slutter å spise på grunn av smerter i munnen, er en myte. Karies er mindre vanlig hos dyr, men tannstein og tenner som løsner forekommer desto oftere.

Plakk er den viktigste årsaken til tannsykdom. De fleste diagnoser i munnhulen har en kobling til plakk. Plakk er et klebrig belegg som består av proteiner, levende og døde bakterier fra munnhulen samt restprodukter fra bakterier og matrester. Plakk dannes allerede få timer etter et måltid og må derfor regelmessig fjernes fra tennene for ikke å forårsake sykdom. I plakket kan det også innleires salter fra spyttet hvorpå tannstein dannes.

Friske tenner er perlehvite, slimhinnene i en frisk munnhule er lyserosa.

Rene tenner gir frisk ånde. Om din hund lukter ille fra munnen, kan det skyldes en betennelse.

Det viktigste for å sikre god tannhelse på din hund er å:

-     Pusse hundens tenner ofte. Begynn forsiktig med litt tannkrem på fingen, og introduser tannbørsten gradvis etter hvert. Bruk en hundetannpasta for eksempel med kyllingsmak og du skal se det går greit.

-     Fjerne tannsten hos dyrlegen etter behov. Hunden må da legges i narkose.

-     Tyggebein som motvirker plakkdannelse

-     Mat- og tannsteinforebyggende fòr: Noen mener at tørrfòr som gir litt motstand i tyggingen forebygger tannsten. Men det er også erfart at råfòr forebygger tannsten.

-     Det finnes også ulike pulver, sticks og annet som kan forebygge tannsten.

-     Det er viktig å følge med på din hunds tenner og be dyrlegen sjekke tennene til hunden din ved for eksempel årlig vaksine.

Det å passe godt på tennene til din hund har stor nytte for hunden og din, men også lommeboka di.

Bilde av valp som er superflink til å vise tenner 😎

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden