5. jun, 2021

Hvorfor har vi samarbeidsavtaler på de fleste av hundene fra eget oppdrett av Chodsky Pes, i vår avl

Vil bare forklare hvorfor vi velger å ha samarbeidsavtaler, vel og merke på en del av de hundene vi avler frem selv i vår avl, altså å kunne leie oss inn på ei tispe på 1 kull i løpet av tispens liv hvis tispens fysiske og mentale helse tilsier det. De som kjøper tispe kan velge, enten ha et kull selv på tispen, samarbeide om et kull på tispen, leie ut tispen til våre kennel eller kjøpe tispe uten avtale. Per i dag har de fleste valgt å ha et samarbeid på tispen fordi de føler at et samarbeid er sikrest, dette er jo ikke en enkel rase å avle på, finne hanne og riktig stamme til tispen, følge opp valpekjøpere, selge valper til riktig eier osv. De fleste synes faktisk det er greit å samarbeide på tispens kull. Mens noen få ønsker å ha kullet alene + det som følger med av jobb i forhold til dette, her hjelper jeg naturligvis dem med å se gjennom stammer ut i fra den kunnskapen jeg har opparbeidet meg selv og sammen med andre per i dag. Slike avtaler er naturligvis helt frivillig. Min erfaring er at mine valpkjøpere er glad for å være med på noe som er større enn bare å skaffe seg en bra Chodsky Pes selv. De er oppriktig interessert i å få frem rasen vår, noe jeg er veldig takknemlig for. Et godt samarbeid mellom mine valpekjøpere og meg er noe jeg setter høyt. Sammen kan vi bli bedre.

Grunnen til at jeg velger å gjøre det på denne måten er å kunne bruke de beste hundene, fysisk og mentalt, i avl. Jeg kan være kresen på hva jeg bruker. Hva er egentlig best? Å leie seg inn på 1 kull i løpet av tispens liv eller sette den bort på helfòr mot 3 kull (eller mer) i løpet av tispens liv? Hva er best for fòrvert eller samarbeidspartner, jeg synes jo at å leie seg inn på 1 kull er en vel så god løsning, de som har tispen kan få satset i en hundesport, brukshundsporten eller annet, de trenger ikke å sende vekk hunden sin ved hver parring + valping i 8/9 uker 3-5 ganger i løpet av hundens liv, tispene kan også gå tomme og da blir det enda mer for fòrvert å gjøre og i tillegg så er det mange som liker å eie sin egen hund etter min erfaring. Hva er best for tispen og avlen? Etter min mening er det å få flest mulig tisper ut i avl i stedet for å ta mange kull på ei tispe. Dette på grunn av liten genpool på denne rasen fordi den er reddet. Men også at vi kan være kresne på hva vi setter ut i avl, har man flere tisper så er det lettere å ta ei tispe ut av avl, tispen trenger heller ikke å gå drektig store deler av livet, man har tid til å vente til tispen blir eldre med å avle på den i tillegg til at skulle det var aktuelt med et kull nr 2, så har man tid til å se hva som kommer ut av kull nr 1 før man setter kull nr 2 på tispen. Og valg i vår avl må vi ta uansett, det kommer ingen unna. Etter min erfaring, ikke minst med Chodsky Pes rasen, så er dette den beste løsningen for å avle best mulig. Vi har forskjellige meninger om dette og det er helt greit, sånn vil det alltid være.

Målet mitt er å få frem rasen på best mulig måte og ja jeg kjenner linjene mine ut i fra den kunnskapen vi har opparbeidet oss per i dag. Men jeg skal være så ydmyk å si at jeg på ingen måte vet alt om mine linjer. Derfor begynner vi nå å vente med å avle på våre tisper og hanner til de er 3,5- 4 år på grunn av blant annet at det finnes epilepsi på rasen. Dette er noe jeg ikke klarer å se noe negativt med, er det negativt å vente til hunden er eldre? Nei, det er nok ikke det.

Når jeg tenker hvilke avtaler jeg vil ha på avkom i min kennel så tenker jeg avl og rasens beste, jeg tenker mange år fremover. Hver kombinasjon jeg tar på mine Chodsky Pes er for å tenke videre avl, det er for å få individer jeg kan bruke videre i avl på en best mulig måte. Dette gjøres i et samarbeid med andre kennel, på denne rasen er man avhengig av å samarbeide med andre kennel hvis man ikke ønsker å drive veldig stort, noe jeg ikke ønsker og heller ikke tenker er det beste for rasen. 

Bilde av Petra og mammaen sin i arbeid ❤ 

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden