26. mai, 2021

Hunden min er jo så snill, så de kan bare hilse:

Kan alle hunder hilse, bare fordi de er «snille» Nei, det synes jeg ikke, de kan være så snille som bare det, enerignivå, størrelse, innstinkter osv er også en faktor som spiller inn når to hunder skal hilse. For det som er viktig er at begge hundene som møtes kommer godt ut av hilsingen. Jobben vår som hundeeiere er å legge til rette og styre situasjoner slik at hunden vår får gode opplevelser. Her er noe eksempler på hunder jeg ikke ville latt leke fritt:

Hvis man har en liten hund, evt valp, så ikke la den leke med en stor hund med mye energi, lekelyst, jakt osv. En labb fra den store hunden kan skade den lille hunden. I tillegg så kan den store hunden bli for voldsom i lek for den lille, den kan begynne å jakte på den lille hunden hvis den lille beveger seg, hvor mange små hunder har ikke blitt jaget av en stor hund, den store hunden er fortsatt «snill», men den har jaktinnstinkt eller stor lekelyst, skal ikke mer til. Personlig mener jeg at dette er negativt for både den store og den lille hunden. Den store får jakte på andre hunder, leke voldsomt med den lille hunden, øker jaktlysten på annen hund, den får ingen begrensninger på være voldsom i lek mot annen hund og dominere annen hund. Den lille hunden kan bli redd, måtte forsvare seg eller bli skadet. For man tenker, oi, den lille er utrolig tøff da, se hvordan den sier ifra, det som er realiteten er at stopper ikke vi hundeeiere slik atferd så har ikke den lille hunden noen annen sjanse enn å si ifra, den MÅ si ifra. Og ja, hunden din er fortsatt «snill».

Noen hunder er «vaktmestere», noen også litt usikker på hund. De tåler i grunn ikke noe stress, høyt energinivå osv videre fra andre hunder. Da skal de ordne opp og ikke bestandig ordne opp helt rettferdig. Dette mener jeg bør stoppes, den som hele tiden må ordne opp fordi den for eksempel er usikker, blir jo mer usikker, har inget holdepunkt og trygghet i sin eier. Den som blir hakket på av den urettferdige «vaktmesteren», kan bli usikker av dette. Så nei, ikke bra for noen av dem etter min mening.

Smiskeren, her har vi i hvert fall mine Chodskyer i valpestadiet. De støter, de biter den andre i beinet, blir den voksne hunden irritert så legger den seg flat, smisker noe veldig og fortsetter like etterpå. Det beste er jo naturligvis å møte hunder som er supersolide og sier tydelig i fra, men dessverre så er ikke alle hunder slik. Så ja, jeg synes at dette bør stoppes, ikke bra for den hunden som må gå å si i fra hele tiden, det kan både bli ubehagelig og de kan begynne å være føre var på å si ifra, ikke bare til den hunden. Heller ikke for den som smisker og kjører på igjen, kjempeteknikk, men nei, helst ikke sier omverdenen.

«De må jo få ordne opp selv» er det mange som mener og det er jeg noen få ganger enig i selv om det omtrent aldri lar seg gjøre fullt og helt. Hvis vi eiere legger til rette slik at vår hund eller lille valp, møter andre hunder som er trygge, rolige, bestemte, altså at vi møter solide individer, da kan de ordne opp selv. Men veldig mange hunder er ikke slik og etter min mening så behøver ikke alle hunder leke fritt sammen.

Noen episoder/eksempler fra mine hunder:

-          Når min Chodsky Pes Bella var 1,5 år, så hadde jeg valpekull hjemme, det var små Shetland Sheepdog valper på litt over 1 kg. Og Bella er snill som bare det hun, men de små krabatene ville jo leke, smalt de små potene i bakken stod der med rompa i være og logrende hale. Hva gjorde Bella da, jo, akkurat det samme, bare hun veide 20 kg. Og jeg vet, en labb fra den 20 kilosen så er den valpen ødelagt i tilleggg til for  mye energi fra 20 kilosen vil naturligvis gjøre den lille valpen redd. Så da lærte jeg Bella å ligge å leke med de små, litt vanskelig en periode, men hun skjønte det ganske fort, leke liggende eller ikke noe lek, hu er ikke dum. Og ja, Bella er «snill»……

-          Bella har jakt i seg og hun leker gjerne ved å jakte på den andre hunden når det er på store jorder, dette kan jo føre til at hun feller den andre hunden. Hvem sitt ansvar er det at min hund ikke feller andre hunder, jo mitt ansvar naturligvis. Mulig at noen kan bli kvitt dette ved å korrigere hunden, jeg har valgt å ikke la Bella leke med hunder som løper på store flate områder. Mine Sheltier skjønner fort at de kan heller løpe etter Chodsky Pes, så er de i flokk så innordner de seg fort. Og ja, Bella er en meget «snill» hund……

-          Karma er en intens smisker og svært avhengig og nær både hunder og mennesker. Dette har ført til at jeg kun har gått med hunder som er tydelig med henne i tillegg til å prøve å stoppe henne i situasjoner der hun er for intens. Heldigvis så roer smiskingen seg litt med åra. Nærheten, den er kommet for å bli. Og ja, hun er «snill» hun også…..

Så konklusjonen er vel den at ja, hunden din er "snill", men den kan ha for mye energi, den kan ha innstinkter som jakt, den kan ha mye lekelyst og iver osv som  igjen kan føre til at det blir mye for en annen hund og den kan skade en annen hund. Og det har verken din hund eller den andre hunden godt av. Hunder blir påvirket av alt den møter og hvordan den får lov å være. Og da er det oss som eiere/førere som har et ansvar ette rmin mening. 

Bilde er av Bella som hilser på en Sheltievalp, stor hund møter liten hund ❤

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden