19. mai, 2021

Vær det beste teamet for din hund:

Det finnes mange treningsmetoder og hvordan man belønner hunden for å trene hunden din til ulike hundesporter.

Metoder:

Belønningsbasert trening:                                                                                           Belønningsbasert trening går ut på å fokusere på den riktige atferden, legge miljøet til rette for at den atferden oppstår, og deretter belønne hunden, slik at man får mer av den riktige atferden. Hunden utfører riktig atferd for å oppnå velbehag. Feil atferd enten ignorerer eller forhindrer vi, alt ettersom hva som er mest hensiktsmessig. Vi korrigerer aldri. (Man benytter seg hovedsakelig av ekstinksjon for feil atferd og positiv forsterkning for rett atferd).

Straffbasert trening:

I straffbasert trening derimot korrigeres også feil atferd når den oppstår, slik at man på den måten får mer av den riktige atferden. Hunden utfører riktig atferd for å unngå ubehag. (Man benytter seg hovedsakelig av positiv straff for feil atferd negativ forsterkning av rett atferd).

Først må jeg si at dette er jo veldig enten eller, straffbasert trening virker som du gjør som jeg sier ellers så får du en verbal eller fysisk straff. De gjør en øvelse for å slippe ubehag, høres absolutt ikke bra ut. Det er klart at slik trening føler til stress, redsler og naturligvis ikke noe motivasjon, dette er jo ikke gøy. På den andre siden så har vi belønningsbasert trening, der man fokuserer på den riktige atferden og legger til rette for at den riktige atferden skal kunne gjennomføres, hunden gjennomfører øvelsen for å oppnå et velbehag, hvis den gjør feil, så prøver man bare igjen.

Når jeg trener hundene mine så bruker jeg, som de fleste andre, belønningsbasert trening. Men jeg bare undres litt, det er jo noen som bruke shaping, føring osv, men i tillegg så kan man si et mildt «Oi», «Ups» eller «Nei» hvis det blir gjort en feil, naturligvis etter at øvelsen er trent inn og hunden kan den, er dette da straffbasert trening? Personlig så mener jeg at dette er helt greit å gjøre på de fleste hunder, de får bare beskjed at ups, dette var feil, vi prøver igjen og belønner naturligvis veldig når øvelsen blir gjort riktig. Og hvis man gjør en øvelse om igjen og man har en hund som er mild og reagerer på dette, den blir stresset, demper veldig, vil ikke gjøre øvelsen om igjen osv, driver du da med straffbasert trening? Jeg for min del tenker ikke at de fleste av oss kun driver med belønningsbasert trening slik det er forklart over, men synes heller ikke det hører under straffbasert trening. Hadde vært fint med en liten mellomstasjon her, he he…….

Belønning:

Hvordan man belønner hunden sin er utrolig viktig for videre motivasjon mener nå jeg. Og hvordan man skal belønne spørs jo på hvilke type hund du har. En hund som har mye stress, er det viktig å ikke gire veldig opp, dette ødelegger bare treningen for dere og din hund får uønsket stress. Border Collie, Belgere, Bruks Schæfer osv er jo raser som kan ha stress i seg, naturligvis individuelle forskjeller her. Det finnes også individuelle forskjeller på Chodsky Pes, men synes ikke vi ser mye til uønsket stress på rasen, de har en super påknapp og en super avknapp, noe jeg personlig har falt veldig for på rasen. Rasen har en god jakt, så gjenstandsinteressen er lett å bygge opp, rasen er en gjeterhund og skal være litt løsbittet, så vedlikehold gjenstandsinteressen og bygg opp et fast bitt. Det jeg ser er vanskelig hos mange er å være morsom nok i oss selv, være litt apekatt, bruke deg selv i belønningssituasjonen, bruk stemmen din, bruk kroppen din, dytt hunden litt i siden og si hvor kul den er, gjør den litt «gal» hvis den har behov for det. Som jeg sa over så er det klart Chodsky Pes som andre raser er forskjellige her. Men når man trener hunden så skal den ha en bra attitude, den skal være glad, den skal ville jobbe for deg fordi det er så utrolig gøy og forventningsfullt, når kommer leka, når kommer godbiten, når kommer mennesket mitt med Julekvelden, tivoli og 17. mai på en dag. For noen ganger kommer den med en gang, noen ganger må hunden vente litt, de vet aldri og derfor gir de seg aldri, for den kommer, det vet de.

Du skal være den beste føreren for din hund, du skal se hva din hund trenger, det er vår oppgave. Og derfor er det slik: «Det er ikke den beste hunden som vinner, det er ikke den beste føreren som vinner, det er det beste teamet»

Så lag det beste teamet du og hunden din kan bli.

Bilde: Kathrine trener med Nova og Bella ❤

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden