2. mai, 2021
I oppdretterverden må man ta valg og oppdrettere tar ulike valg, sånn vil det alltid være. Når vi begynte med avl på Shetland Sheepdog for 12 år siden så hadde jeg med meg noen tanker om hva jeg synes var ekstra viktig og det var mentalitet og helse. Eksteriør var også viktig for meg, en sund brukskropp var naturligvis viktig for å få en god hund i agility og andre hundesporter. Dette bunner jo i at jeg begynte tidlig å trene hund og så tidlig at en hund med god mentalitet har bedre forutsetninger til å bli god bruks-/hundesport hund, enn en med en dårligere mentalitet, miljøsvak, redd for mennesker, andre hunder, lyder osv. Vi begynte jo å selge hund til agility, en sport som har høyt tempo, krappe svinger, mye hopping, altså en sport som er belastende for kroppen. Ut i fra blant annet dette så ble jo helse og en sterk kropp også viktig. En hund med for eksempel HD og AD har ikke mulighet til å gjøre det like bra i denne sporten som en HD og AD fri hund. En frisk hund gjør det bedre i en hundesport som agility enn en syk hund, ganske logisk. I tillegg så var en sund og sterk bygd hund bedre rustet for agility enn en hund som er bygd med ulike svakheter. Men derimot en Sheltie med runde øyne, ikke kileformet hode, for lang nese osv har ikke noe å si for denne sporten, så det var ikke så viktig for meg, selv om jeg naturligvis ser det og sakte men sikkert prøver å få alt, men jo flere hensyn å ta jo lenger tid tar det å jobbe mot målet.
Og så, noen år senere, kom rasen Chodsky Pes og avl på Chodsky Pes ble et faktum. Da måtte jeg begynne å tenke litt utenfor den boksen jeg hadde vært i med Shetland Sheepdog som er en stor rase. Det skal sies at fra 2013 til i dag så har jeg fått mer kunnskap om Chodsky Pes rasen og mer skal jeg lære på veien videre. En stor ydmykhet her er etter min mening veldig viktig ❤
Hvordan jeg tenker annerledes i avl på Chodsky Pes i forhold til fysisk helse:
- På Chodsky Pes rasen er det en liten genpool, innavlsgraden har vært høy bare man ser litt bakover i stamtavlene til de fleste avlsdyrene. Med de tilleggshensyn vi må ta på Chodsky Pes rasen så må man regne med noe innavlsgrad.
- All den tid det finnes epilepsi på rasen, så er det veldig viktig for meg å ikke doble stamtavler med for stor risiko ut i fra den kunnskapen vi har i dag, men må også ta med noe risiko, eller så får man ikke avlet all den tid alle er i slekt bakover i stamtavlen. Dette fører igjen til at man for eksempel dobler et dyr eller to som vi ikke ser noe fare for etter den kunnskapen vi har i dag, istede for å ha 0% innavlsgrad og doble risiko for foreksempel epilepsi. Epilepsi har nødvendigvis ikke noe med innavl å gjøre, men det kan være en komponent når det kommer individer ut som har sykdommen og de igjen blir doblet. Hvis et individ i stamtavlen som har hatt anfall/epilepsi dobles, så er det naturligvis ikke heldig. Men det kan like godt være to forskjellige individer i stamtavlen som har hatt epilepsianfall som dobles, det er naturligvis også uheldig. På den ene kombinasjonen er det innavlsgrad på den andre ikke, begge er uheldige og risikofylte kombinasjoner. Så viktig å holde tungen rett i munnen her. Vi venter også til rasen er ca 3,5- 4 år med å avle på dem, dette fordi EP kan komme sent, da har man god oversikt over kullet avlsdyret kommer fra og avlsdyret selv.
- I samarbeid med andre har jeg studert stamtavler, fulgt med på epilepsi (og andre sykdommer) på rasen, fått informasjon av andre oppdrettere angående hunder med risiko for EP ( og andre sykdommer) osv. Dette har vært en stor jobb og er det fortsatt.
- Vet at det finnes dyr med allergi og hudproblemer på rasen. Kløe og hårløse øyne er noe vi har sett. Dette er jeg veldig opptatt av å ikke avle på, jeg sjekker ut med alt mulig av mat, forskjellige proteiner, vaksiner, bravecto, milbamax. Får de allergi, eller anfall for den sakens skyld, så vil ikke jeg avle på dyret.
- Vi ser jo at det finnes LTV på rasen, som på mange andre raser, vi ser at det er viktig å ta tak i det, et fokus fremover nå.
- HD og AD er også en problemstilling å ta hensyn til. Det er jo lov å avle på C hofter mot frie hofter, dette gjør de også i hjemlandet. Jeg har ikke avlet på noen dyr med C hoft per i dag, men ser at det er viktig å se helhet, så hvis alt annet på hunden er bra og det er avlsmaterialet som etter min mening er viktig for rasen og min avl, så ser jeg ingen grunn til å ikke bruke en hund med C- hoft i avl. Vel og merke mot en motpart som er fra kull som har bra hofter.
- Testikkelmangel finnes også på rasen, dette avles naturligvis ikke på, men det er også viktig å se hva man avler mot i forhold til den kunnskapen vi har i dag. Testikkelmangel må jo avles ned fra både mor og far, så det er viktig hensyn å ta.
- EPI har også kommet ut på noen individer, de avles naturligvis ikke på.
I forhold til fysisk helse på Chodsky Pes så ser jeg at jeg må ta noen valg og legge stor jobb i hvilke hanne jeg bruker til min tispe i forhold til hvilke stamtavle tispen og hannen har. Dette i forhold til hvilke risikoer av sykdommer som ligger på den enkelte hunds stamtavle. For det ligger noe på alle stammer, av den grunn at alle er jo i slekt, mer eller mindre. Så frie linjer finnes ikke, jeg går aldri ut med at en linje er fri, men mer at den hundens stamtavle er bedre enn en annen stamtavle i forhold til sykdommer ut i fra den kunnskapen jeg har i dag. Men jeg tar de hensyn jeg kan ta, det ligger mange 100 timer bak å finne ut av denne rasen for noen av oss. Og vi er ikke ferdig for å si det sånn…..
Mentalitet og avl:
Som sagt over, så er jeg utrolig opptatt av mentalitet, som jeg har skrevet om tidligere i bloggen. Men noen ting kan ikke sier for mange ganger. Jeg ønsker å avle frem hunder som har en god arbeidsmotor, gode instinkter, god gjenstandsinteresse, er selvstendig men også samarbeidvillig. Men jeg ser at man kan avle frem hunder med disse egenskapene som også har redsler, det ønsker jeg ikke å få frem. Jeg ønsker miljøsterke, solide hunder som tåler. De skal møte andre hunder med et godt mildt språk som Chodsky Pes kan ha, de skal være uredde for folk, skal kunne bli håndtert av kjente og ukjente mennesker, de skal tåle nye miljøer, være lyduberørte, de skal avreagere fort osv. For det hjelper ikke med en hund som har mye arbeidskapsitet og motor, men har redsler i tillegg, etter min mening. Men, på denne rasen er det så mange hensyn å ta, så at det er ikke bestandig man kan bruke den hunden man har mest lyst til å bruke på grunn av at stammene går ikke sammen. Noen ganger må man bruke en hund som er litt mildere, ikke så stor motor, ikke så gjenstandsinteressert osv, men redd, det skal den ikke være. Redde hunder avler jeg ikke på. Og en reservert hund er en hund som ikke bryr seg om fremmede mennesker, de er ikke redde for å bli tatt på, reservert er ikke det samme som redd, viktig for meg å skille de to begrepene.
Nyeste kommentarer
30.05 | 17:10
Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen
30.03 | 07:53
Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi
08.04 | 13:27
❤️