28. apr, 2021

Hvorfor vokter/varsler min hund?

Får stadig spørmålet, din Chodsky Pes bjeffer ikke den, den har jo ikke lyd Chodskyen din, ikke sånn som min. Jo da den har det, den bare får ikke lov og har ikke fått lov siden den kom i hus! Og hvis du tenker at Chodsky Pes er jo en vokter/varslet, så den må jo få lov å bruke språket sitt, ta det med ro, den får det, man får ikke vekk all varsling/vokting på de fleste Chodsky Pes der vokting/varsling ligger så i genene. Men uansett, dette tenker jeg at er en kombinasjon av gener og miljø.

Det er individuelle forskjeller på rasen når det gjelder vokting/varsling, men det er jammen forskjellige metoder på å få vekk/redusere lyden på rasen også. Vi har skrevet om forskjellige metoder tidligere, så skal ikke spesifikt ta opp det igjen i dette innlegget. For de som ønsker se tidligere innlegg.

Hva kan genetisk øke lyd hos en Chodsky Pes, for vokter/varsler innstinktet ligger hos alle individer hos rasen:

-         Forventninger og nysgjerrighet sammen med den iherdigheten som ligger i rasen, kan øke lyden i møte med annen hund, mennesker, skal på trening, tur osv. Hvis en hund så inderlig vil bort til den hunden de møter, vet de skal på trening osv, så bruker de lyden sin, de bruker jo den i forhold til det meste de har lyst til eller da ikke har lyst til.

- Noen hunder bruker lyden sin når de ser andre hunder, biler, sykler, skateboard, katter eller annet i bevegelse, lager l gjeterinnstinkt, evt noe jakt. 

-         Pass på eieren sin/varsle eieren sin. Noen individer har stort behov for å passe på sin eier, noen individer har jo også ressursforsvar på eier, dette kan naturligvis føre til at de har behov for å si mer ifra.

-         De som har valper andre hunder å passe på, eller da stort behov for å passe på. Dette har jeg spesielt sett i luftegård. Da tar denne hunden «vaktmesterrollen» og passer på tomta.

-         Skarphet kan jo også påvirke vokter/varslerlysten. Hvis det ligger skarphet i hunden så mener de det mer, når de vokter så sier de «hold deg unna» min tomt, mitt menneske, min hund osv.

-         Redsler for hund, menneske osv. kan føre til mer lyd på rasen. Er hunden redd, og gjerne med litt skarphet i bunn, så er det ikke så morsomt lenger. Da kan de få fryktaggresjon, noe som er svært lite ønskelig. En slik hund burde, etter min mening, ikke avles på.

Bilde av Bella og Karma utenfor butikken ❤

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden