22. apr, 2021

Hvordan er Chodsky Pes rasen?

Mange spør om hva en Chodsky Pes er, her er noen tanker fra meg angående dette 🙂 For rasen Chodsky Pes finnes det akkurat like store forskjeller som på andre raser etter min mening. 

Først og fremst vil jeg si at Chodsky Pes har stor individuelle forskjeller når det gjelder arbeidskapasitet. Noen har mer drifter, mer gjenstandsinteresse, er mer aktive, er mer utholdne osv enn andre. Generelt så har de en selvstendighet, men den er også sterkere hos noen enn andre. Det er også en rase som har en fin av- og påknapp, den har generelt ikke uønsket stress. Rasen er også kjent for å gå godt sammen med andre hunder, den har en mildhet og en ureddhet pluss et fantastisk språk mot annen hund, naturligvis finnes det individforskjeller her også. Når det gjelder rasen Chodsky Pes, så er rasen mest lik seg selv. Det er en vokter/varsler, men jobber man med varsling i bånd og ellers så er det absolutt mulig å å få bukt på dette hvis man begynner tidlig, får redskaper å bruke og gjerne får hjelp av folk som har fått dette til tidligere eller har mye erfaring med hund. Men som noen sier over her, liker man ikke verbale hunder, så ikke skaff deg Chodsky Pes, de har mye på hjertet. Det er en rase som er glad i folk, spesielt barn. Noen kan være mest opptatt av sin familie, altså det man kaller litt reservert, men den skal ikke være redd for folk.

Rasen fungerer godt i hundesportene LP og Rally LP, også i agility, men den er ingen Border Collie hvis VM er målet. Vi må jo si at nesa er rasens nr 1, finsøk som menneskespor, blodspor, nosework, smeller, søkshund på veggdyr osv er noe de egner seg godt til. Noen individer egner seg også til bitearbeid (bite i arm) etter det jeg har hørt. Når det gjelder rundering i brukshundsporten så er det kun noen få i Europa som har prøvd seg der. I hjemlandet Tsjekkia så har jeg ikke hørt om noen som driver med denne sporten. Men vi ser allerede nå at det finnes store individforskjeller og håper at folk vil gi rasen en sjanse etter hvert i denne grenen også. «Time will show». Rasen er ikke delt på samme måte som Schæferen (altså bruksshcæfer), Belgere mot bruks vs «utstillingsbelger», Bordercollie som finnes fra «Showborder» til en ren gjeterhund, Cocker Spaniel vs Jaktcocker osv, men det er et ganske stort spekter på individer på Chodsky Pes rasen også. Per i dag så er det lettere å finne kennel, innen de andre rasene, som gir dere det dere ønsker i forhold til det dere skal bruke hunden til naturligvis. Men det kommer nok til å være forskjellige kennel som går litt vær sin vei når det gjelder Chodsky Pes også, sånn vil det alltid være, oppdrettere tenker forskjellig. Det kommer nok, som på andre raser, til å bli mer synlig etter hvert. Personlig synes jeg det er en fantastisk rase på alle måter, jeg har i hvert fall funnet min rase.

Bilde av Bella som gjør "Tarzan" trikset ❤

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden