11. apr, 2021

En trygg hund, gener og miljø:

Oppdretteren:

Fra oppdretters side så er det jo veldig viktig å avle på trygge og miljøsterke foreldre. For gener har mye å si for å få trygge valper. Dette er noe vi setter veldig høyt i vår avl. Avle frem hunder som er milde men uredd mot andre hunder, en hund som er trygg på mennesker og en hund som er trygg i alle miljøer. Altså hunder som tåler. For redsler er arvelige og en redd hund har det ikke bra og det blir en stor frustrasjon for dens eier.

Men sosialisering er naturligvis også viktig, så hvordan la hunden få det beste utangspunktet?

Hunder:

På mine valper så legger jeg til rette for at hunden skal takle det den møter på sin vei, da mest mulig på egenhånd. Man møter for eksempel hunder som ikke har for høy energi i begynnelsen og naturligvis ikke er redde. Valpen skal få gode erfaringer med hund.

Mennesker:

Når det gjelder å være opptatt av mennesker så lar jeg andre mennesker trene, gå litt tur med valpen uten meg, lar valpen leke med fremmede mennesker osv. Dette gjør at jeg gjør mennesker spennende og morsomme. Jeg er også passiv når mine valpen møter fremmede slik at ikke valpen bare er opptatt av meg. Gjeteren er jo ofte opptatt av sin eier, noen mer, noen mindre. Jeg er jo i utgangspunktet opptatt av å genetisk avle frem sosiale gjeterhunder, men ser at de tiltakene man gjør fremmer det jeg ønsker, altså ekstra sosiale hunder.

Miljø:

Når det gjelder å gjøre valpen så trygg som mulig i nye miljøer så er det jo viktig å være i ulike miljøer, miljøer som valpen takler og da gå frem i valpens tempo. Dette er jo individuelt fra valp til valp. Jeg velger å begynne å sosialisere hunden med en gang den kommer i hus på 8 uker. Som fører så er det viktig å være rolig og avbalansert og bare være med valpen, man bare er der, legger til rette for at det er et miljø som valpen takler og utvider. Hvis valpen har et utgangspunkt som er bra så takler den fort nye miljøer, med en trygg fører natruligvis.

Føreren:

Har jo sagt litt om føreren underveis her, men det er utrolig viktig at en fører er bestemt, konsekvent og rettferdig. En bestemt og konsekvent fører er veldig forutsigbar for valpen/hunden. Hunden føler en trygghet i forhold til sin eier. Hvis man lar valpen løse alt i livet selv, så er de fleste hunder ikke laget for å takle dette. Hvis man bruker shaping/klikker og avledning så kan det føre til at hunden føler den må ordne opp selv, noe den faktisk ikke har utgangspunkt til å klare. Et eksempel er jo vokting/varsling, hvis valpen/unghunden får lov å varsle på alt den møter når man er på tur uten hjelp fra sin fører, så kan dette faktisk føre til at hunden etter hvert får en usikkerhet. Derfor velger jeg å finne metoder for å stoppe denne lyden i tidlig alder. Brukte lyd som eksempel for det er jo noen som sliter med lyd på Chodsky Pes rasen i møte med annen hund. Når det gjelder rettferdighet så mener jeg det å klare å lese hundens signaler, altså hundens språk. Man må til en hver tid se hundens dempende signaler, viktig å kunne kommunisere med din hund.

Konklusjonen blir vel at både gener og miljø har noe å si for den hunden du kommer til å ende opp med. For oss oppdrettere er det her viktig å tenke genetikk når  man avler, men også at oppdretter den første tiden og siden valpekjøper sosialiserer og er en god fører for sin hund.

Bilde av Bella trener balanse ❤

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden