6. apr, 2021

Positiv hundetrening i hundesport/brukshundsporten og i hverdagen, hva er det?

Hvem avgjør hva som er positivt eller ikke? Avgjør du eller dine treningsvenner det? Avgjør utdannede instruktører det? Avgjør forskning det? Eller avgjør hunden det?

Noen eksempler:

Kan man trene positivt og allikevel bruke ordet «nei»? Etter min mening så kan man absolutt gjør det, om du sier «oi», «ups» eller «nei» er helt det samme for hunden. Og de skjønner når et «nei» er strengt, for eksempel hvis de løper mot motorveien og et «nei» betyr dette var ikke riktig i trening, vi prøver igjen. Man bruker det her med ulikt tonefall. De er smartere enn vi trur disse firebente…..

Hvis man overtrener hunden sin, altså trener til den mister motivasjonen eller blir stresset og slutter å tenke, er det positiv hundetrening. Det er i hvert fall ikke positivt for hunden og videre trening, det er sikkert. Men at det skjer, ja, det gjør det. At det ødelegger videre trening hvis det skjer innimellom, etter  min mening nei, det kan rettes opp.

Å start med din hund og du har nerver, er det positiv hundetrening. Dette vil jeg si er veldig opp og ned fra hund til hund. Men våre nerver er vel generelt ikke så positivt for hunden når det konkurrer. Så nei, det er vel ikke det mest positive for hunden vår.

Det å bli frustrert/irritert når du trener hunden din, er det positiv hundetrening? Nei, det er det aldri etter min mening.

Det å stoppe innstinkter som vokting/varsling, er det positiv hundetrening? De må jo få lov å bjeffe, det er jo naturlig for en hund. Jo da, det er det, men dette ødelegger for hunder og mennesker du møter, du mister all kontroll over din hund, hunden blir usikker av å måtte ordne opp selv ved å vokte/varsle osv. Så i lengden så synes jeg at du hjelper hunden ved å stoppe voktingen, du får hunden til å forholde seg til deg istede for å ordne opp selv. Du får en tryggere hund ved å stoppe voktingen/varslingen, så ja, det synes jeg er positiv hundetrening.

Positiv hundetrening er for meg metoder som gjør at du bygger din hund, at du gjør den trygg, at du og hunden din har et godt samarbeid, at hunden din tåler ulike miljøer, at du motiverer hunden din til å elske trening, at du bruker belønning for ønsket atferd men også at du stopper uønsket atferd som gjør at hunden etter hvert blir usikker. Da blir trening i hverdagen og trening i ulike grener en trygg og motiverende plattform for hunden din.

Og sist men ikke minst, det er mange veier til målet, vi har ulike meninger og det er helt greit. OG EN FASIT FÅR VI ALDRI……..

Bilde av Bella og Lena som trener Rally LP

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden