26. mar, 2021

Hvordan jeg jobber med valpen når det gjelder sosialisering:

Det som jeg synes er viktig å tenke på når man skaffer seg en valp, HAR JEG TID? Det er mye man må gjøre med en valp når det gjelder sosialisering. Man lærer noe nytt av hver valp og av valper man møter på sin vei. Noen ganger må man sosialisere mye på noe andre ganger mindre på andre ting. Man ser også at det er generelt forskjell fra rase til rase hva de trenger mer av og naturligvis individ til individ. Når det gjelder Chodsky Pes så tenker man før valpen har kommet at vokting/varsling er noe man må tenke på i sosialiseringen. Chodsky Pes rasen liker også å være nær sin eier/opptatt av sin eier, så der er man også bevisst hvis man kjenner denne rasen. Iherdighet med stor forventning, men også en mildhet, er også noe den rasen her ofte kommer med.

Jeg begynner å sosialisere valpen når den er 8 uker og 1 dag. Jeg drar så ofte jeg kan på den lokale hundeklubben, gjerne 2- 3 ganger i uken. Dette for at hunden min skal vende seg til hunder, for å hilse men også uten å hilse. Jeg velger bestandig ut visse individer jeg spør om valpen min kan hilse på. Dette er gjerne hunder som er rolige og trygge, senere utvikler jeg dette til å hilse på hunder som er mer aktive med mer energi og trygge hunder. Alt i valpens tempo, viktig å lese valpens språk her. Det andre som er superkjekt med en hundeklubb er at der er det folk som kan hund. Jeg er veldig opptatt av at mine hunder ikke skal bare være opptatt av meg, det vet jeg ikke om jeg hadde fått til uansett med de to Chodsky jentene jeg har i hus nå og meg som person i grunn. Men det jeg mener er at jeg bruker mennesker til å hilse på valpen, trene med valpen, leke med valpen, ta valpen min litt med seg, dette for at min valp skal bli opptatt av mennesker. Dette er generelt viktig på gjeterhunder. Hvis du for eksempel skal drive med rundering så er det viktig at de jakter figurant og figurant er ikke deg, det er alltid andre og ofte ukjente mennesker. Try me, du kommer til å ha en kjempefordel hvis du tenker på dette. I tillegg til å trene valpen på deg naturligvis.

I tillegg til den lokale hundeklubben så er det viktig å trene hunden på å være i ulike miljøer som andre hundeklubber, valpekurs, andre kurs, stevner, utstillinger, turer (i bånd) der du møter mye hund osv. Denne generaliseringen er så viktig for at du skal få en hund som er vant til alt du ønsker den skal bli vant til.

Når det gjelder å trene valpen på å sitte i bur i bil, sitte i bur hjemme, være alene hjemme, så er dette noe man må ta tak i på denne rasen, har hatt noen som vil ut av dette bure og noen ikke. Men vil Chodsky Pes noe så lager den lyd, og med sin iherdighet så kan det ta litt tid før den slutter. Da tenker jeg bestandig «Du er sta, men jeg er staere». Først så gjør man buret positivt med mat, ben osv. Så til slutt må man lukke døren og da kan noen lage lyd. Jeg belønner hver gang valpen er stille og åpner døra når valpen har en rolig energi, altså at den slapper av. Og begynne med dette når valpen kommer i hus. Det er her viktig å generalisere det å sitte i bur til forskjellige steder, ikke det samme å sitte i bilbur som i bur hjemme for eksempel.

I tillegg til å sosialisere mye så er det viktig å være bestemt, konsekvent og rettferdig (lese hunden og ha god timing), hverdagslydighet er viktig, dette gjør at du får en trygg hund som forholder seg til deg, den har en trygg og god leder, den må da ikke takle hele verden på egenhånd. Men legg også til rette for at valpen skal lykkes, føle at den takler verden, møt hunder som ikke er for mye i begynnelsen, mennesker som kan hund, miljøer som ikke er for krevende, så utvikler du dette i valpens tempo.

Bilde er av Bella som valp og Lena

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden