20. feb, 2021

Ærlighetens time

Det å være ærlig om Chodsky Pes rasens fysiske og mentale helse: 

Her har vi gått den harde veien selv med vårt første kull, mye på grunn av uvitenhet og for lite kunnskap, vi visste rett og slett ikke.

I Chodsky Pes miljøet er man utrolig opptatt av ærlighet angående fysisk helse, ekstremt mye mer enn i andre raser etter det jeg har sett. På alle raser så finnes det sykdommer, fra noen sykdommer til nesten så mange sykdommer og alvorlige sykdommer at man trur rasen kan bli utryddet. Denne ærligheten når det gjelder fysiske sykdommer på rasen gjør at alle vet om rasens sykdommer og det er jo bra. På den andres siden fører denne ærligheten til at folk tenker at Chodsky Pes rasen har så mange sykdommer, de blir mer bevisst på at det er en så syk rase. Mens på andre raser med mange sykdommer så blir det snakket mye mindre om sykdommer, det står for eksempel på noen raser at den er en relativt frisk rase selv om det da finnes mange sykdommer rasene er plaget av. Så det har mye å si hvordan alt blir lagt frem om en rase i forhold til hvordan folks syn vil være akkurat på den rasen.

Den ekstra utfordringen vi har på Chodsky Pes er større innavlsgrad og mindre genpool å bruke, på grunn av at rasen er reddet og at noen hunder gjennom tidene er brukt mye som igjen fører til at innavlsgraden har fortsatt å være høy. Dette fører til at er det en sykdom på denne rasen så kan man ikke bare holde seg unna disse linjene, alle har mer eller mindre de samme linjene, ALLE er i slekt hvis man går bakover i stamtavlen.

Det å være ærlig på sykdommer er positivt, det trur jeg vi alle er enige i. Det som er enkelt er å være ærlige på det som går bra. Har man en god HD statistikk som vi har på Shetland Sheepdog rasen vår, så er det helt supert å være ærlige på det. Da får man jo bare flere interesserte og tilbakemeldinger som «dere er så seriøse», dere vil vi kjøpe valp av, dette er jo en stor fordel i et oppdrett. Men, det å være ærlige når ting ikke går på skinner, når avkom får sykdommer, det er da ærlighet får en helt annen mening. Og det er der det er viktig å være ærlig, ikke minst mot seg selv. Det å være en «seriøs oppdretter» vil ikke si å bare avle friske dyr, for det stopper seg selv uansett, dyr, som mennesker, får sykdommer, det er sannheten. Det var en oppdretter som sa til meg en gang, det er noe hos alle, de som sier noe annet sier ikke sannheten, mulig at det er noe i det der.

Hva er egentlig å være seriøs/ærlig i forhold fysisk helse og mental helse:

-          Være ærlig mot seg selv i forhold til fysisk helse og da mental helse. Viktig å være objektiv i sin egen avl, for alle har den beste hunden og sånn skal det være. Men når det gjelder avl, så fungerer det ikke slik, da må man faktisk også se etter hundens svake sider, være ærlig med seg selv ang sin hund og ikke ha unnskyldninger for hvorfor din hund har fått noen minuser på fysisk eller mental helse, noe er genetisk uansett om vi ønsker det eller ikke. Noen har jo svakheter som gjør at de må taes ut av avl. Det vil ikke si at en hund med noen svake sider må ut av avl, eller burde ut av avl. For hvis man tar alle hunder som har en svakhet eller to ut av avl, så har man ikke noe mer i avle på, selv om dette kanskje virker riktig for en valpekjøper, så må en oppdretter tenke annerledes. Vi må ta valg. På noen raser må man ta fler valg enn andre, raser har ulikt utgangspunkt. Og prioriteringer vil være ulike hos de forskjellige oppdretterne, sånn vil det alltid være.

-          Være ærlig på om man har fått sykdommer på en hund og hvilke sykdommer det finnes på rasen. Dette ser vi på som viktig og dette er noe vi er veldig ærlig på til valpekjøpere, alle som tar kontakt med oss angående valpekjøp får informasjon om sykdommer på rasen, hva som er krevende med rasen, våre tanker rundt avl og rasen, våre prioriteringer + ærlighet rundt vår tidligere avl osv.

Det viktigste av alt når man er oppdretter, vær ærlig om din/dine egne hunder, deres fysiske helse og deres mentale helse. Ikke lag unnskyldninger for deg selv, ikke lat som du har noe annet enn det du har, vi mennesker har så mange grunner til at hundene våre er som de er. Hvorfor den er svakere mentalt, hvorfor har den fysiske svakheter. Og sist men ikke minst, man må ta valg, på noen raser mer enn andre raser, som Chodsky Pes, som er en reddet rase med en mindre genpool, i forhold til Shetland Sheepdog som man bare kan «ta vekk en linje» hvis det skjer noe. Dette går ikke på Chodsky Pes på samme måte, da har vi ikke en sjans.

Uansett så ville jeg ikke vært for uten denne fantastiske Chodsky Pes rasen, for fy flate, en bra Chodsky Pes er en bra hund 🤩

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden