13. feb, 2021

Chodsky Pes vokting og varsling i bånd:

Tok tidligere opp, i en Chodsky pes gruppe, et tema, vel og merke igjen, angående vokting/varsling på Chodsky Pes når de møter hund, spesielt en og en hund på tur Jeg har jo mine metoder som jeg har funnet ut at passer for meg, men det vil ikke si at de passer for alle andre naturligvis Er det noen som har brukt metoder som har stoppet varslingen i bånd helt/evt stor forbedring eller har forbygget fra valpen er 8 uker og aldri fått/evt begrenset det problemet med varsling/vokting i bånd? Og ja, jeg vet det er forskjell når det gjelder vokting/varsling på individer av rasen, voktingen/varslingen kommer også av forskjellige årsaker som fører til at noen har mer vokting/varsling enn andre individer på rasen Håper noen tar seg tid til å svare

Synes jeg fikk mange bra svar, noen brukte ganske like metoder så tar ikke med alle svarene, men en del slik at dere kan se flere muligheter og metoder som kan hjelpe dere med akkurat dette:

1. Jeg var veldig bevist på dette fra dag én og sosialiserte masse på hund mange ganger i uka. Hun fikk aldri hilse på hund i bånd, men fikk være mye løs med andre hunder daglig på bestemt områder. Da jeg hentet henne på 8 uker i Tsjekkia var det enormt med lyd, og selvom jeg var advart om dette, kom det som et realt sjokk hvor mye lyd det kunne være i en bitte liten valp Jeg var ekstremt konsekvent og bestemt på dette og korrigerte lyd/utagering/knurring osv med ordet NEI, bytte retning i noen steg, og belønna henne hver gang hun tok kontakt med meg igjen. Jo mer lyd hu lagde, jo flere situasjoner satt jeg henne opp i da jeg var helt bestemt på at det var uaktuelt for meg å ha lyd mot hund på tur. Avledning osv fungerte ikke, da ble frustrasjonen så stor at det bikka over for henne og hu lagde mer lyd, men konsekvent nei og kontakttrening med kun meg som belønning var det som var sterkest for henne Nå er hu snart fem år og har aldri lyd mot hund, ikke hatt siden hun var 9-10 mnd gammel. Hun bryr seg ingenting om andre hunder på tur, og utagerer de mot henne, ignorer hu de. Men ja, det var MYE jobb og frustrasjon i noen mnd, men den som gir seg er en dritt

2. Det jeg gjorde var å gå foran mon hund, altså vise hunden at jeg tar meg av dette, du behøver ikke. Så gikk til siden og sperra for min hund å gå i front og bjeffe på møtene hund. Skal finne video etter trening i dag. Det har fungert veldig bra.

3. Start med det samme hvalpen kommer hjem

Synes det fungerer fint at træne afledning/ro/kontakt fra de er helt små. Er det først blevet et problem, så må man afskærme/afbryde hunden i at den gø’er, så den kan finde ro og man igen kan få kontakt med den. Det er ingen ide at træne kontakt med en hund, som står og kører sig selv helt op på at stirre og gø på andre hunde. Desværre får rigtig mange ikke den rigtige hjælp på træningspladserne og det kan derfor eskalere og så står man pludselig med et meget større job som hundefører.

4. Jeg har hatt 4 Chodsky Pes fra de er valp+ en del andre individer, så har fått litt erfaring med denne rasen. Har per i dag ikke hatt noe problem med vokting/varsling i bånd, men har også vært bevisst på denne biten, forebygd og evt stoppet lyd som har vært der når de kom (hun på 15 uker kom ferdig med lyd ). Det er mange metoder til mål, men skal man stoppe vokting i bånd, som da er et innstinkt, så føler jeg at man må se på det som en helhet. Hva for en kommunikasjon, samspill, hverdagslydighet osv har du med hunden din, er du en trygg fører for hunden din. Hverdagslydighet består for meg av det å være rolig, tydelig, konsekvent og rettferdig. Når det gjelder å være rolig og avbalansert fører, så fører dette til at hunden finner en trygghet i deg, i motsetning til å være en stresset å nervøs fører som da fører til at hunden din blir preget og føler det er fare på ferde. Hvorfor skal man være tydelig/konsekvent i hverdagen? Man trener inn øvelser for eksempel ligg, sitt, bli, gå pent, bak ( her er det mange muligheter). Under innlæring av en øvelse så gjør man det enkelt naturligvis, etter hvert så øker man vanskelighetsgraden. Når øvelsen er innlært så er det viktig å være tydelig/konsekvent, Chodskyen er en iherdig, forventningsfull og litt selvstendig rase, så vi ser dette som viktig i hverdagen, noe som igjen fører til fordeler i trening, men også i møte med annen hund. Det å sette ting i system er viktig på denne rasen, de må vite hva de skal og må ha kommandoer slik at de har forutsetning for å forstå. Mitt motto når det gjelder Chodsky Pes: «Du er sta, men jeg er staere». Å gjør de en ønsket atferd så belønn masse. Det å være rettferdig går jo på å lese hunden din, altså språket til hunden din, se evt dempende signaler og ikke misbruke disse pluss en god timing i alt du gjør.

Når det gjelder å korrigere atferd/instinkter så begynner noen å slite med Chodsky Pes rasen, for er det noe Chodsky Pes har så er det vokting. Naturligvis har noen mer enn andre, men alle har dette instinktet på rasen. Vet mange har vært på valpekurs der de står å bjeffer gjennom hele kurset og de få beskjed om at det gir seg med alderen. NEI, det gjør ikke det. Dette er et forsterkende instinkt, det rett og slett eskalerer, noe som fører til at det å gå tur med hunden sin kan bli helt uutholdelig for noen, det å gå tur er ikke hyggelig lenger. Det viktigste rådet jeg har er å begynne tidlig, med en gang valpen kommer i hus. Man sosialiserer dem på å møte hund der de kan hilse, men også der de ikke kan hilse. Det er jo der problemet er, for lar du de hilse så har de jo avreagert, da er problemet løst for de fleste. Og det å hilse på alle hunder du møter lar seg jo ikke gjøre, det sier seg jo selv:

Noen metoder man kan bruke for å få Chodsky Pes til å ikke vokte/varsle i bånd:

- Være tydelig i hverdagen, ha en god hverdagslydighet er viktig for at hunden skal stole på deg og da respondere når du ønsker å stoppe evt vokting/varsling.

- Sosialiserer mye med en gang de kommer i hus. Jeg drar på hundeklubber, går tur med hunder, drar på steder der jeg møter mye hund jeg ikke kan hilse på, jeg drar på utstillinger, Rally stevner, LP stevner, agilitystevner osv (og er der over tid, gjerne en hel dag, slik at de slapper helt av i miljøet)

- Gå aldri sammen med andre hunder som har lyd mot hund, har du en fra før som har lyd så ta med deg hundene vær for seg (ja, det er viktig uansett naturligvis)

- Lære inn en «her» kommando, jeg sier kommandoen og rygger. Hvis hunden lager lyd i et evt møte med hund, så rygger jeg og sier kommandoen, får hunden til å sitte og da gir belønning for så å prøve igjen.

- Hvis hunden ikke hører på det i forrige punkt så skjermer jeg hunden (altså går mot hunden og skjermer for hunden man møter), da må man være veldig presis, ha trent på det i forkant og som jeg sa i første punkt være generelt tydelig i hverdagen. Når man går mot en hund så dominerer vi hunden, så det er utrolig viktig at man kan lese hund og tar imot de dempende signalene som hunden gir. Husk å være helt rolig under denne prosessen, stress fra deg gir stress til hunden. Og belønn ønsket atferd, altså når de viser at de har "gitt seg", viktig å ha god kunnskap om hundens språk her. Målet er jo her å vise hunden at jeg tar ansvaret, du trenger ikke.

- Avledning på atferd/instinkter: Ja, jeg synes absolutt det kan ha en effekt, på noen mer enn andre, og spesielt hvis man begynner når de er valp. Det som kan bli et problem hvis man avleder, spesielt på en hund som har fått mye vokting, er at hunden for det første blir helt avhengig av denne avledninger til en hver tid, den kan ikke gå forbi en hund uten å få godbiter, for det andre så er ofte vokter-/varslerinnstinket sterkere enn belønningen. Og målet for meg er å kunne gå med hunden i løst bånd, møte hund, uten at mine hunder vokter/varsler, da uten evt avledning.

- Et godt råd er å ikke la de bjeffe noen ganger og andre ganger ikke, være konsekvent hver eneste gang de vokter/varsler, gjerne før de begynner.

- Sist, men ikke minst vær tidlig ute, for når hunden har begynt å bjeffe, eskalert, så lærer de ingen ting.

Får du et problem med dette, så skaff hjelp så fort som mulig, jo mer man venter jo vanskeligere blir det. Det er veldig lurt å få hjelp av folk som har god kunnskap om hund og gjerne kunnskap om denne rasen. Chodskyen er litt spesiell på dette området, selv de som har holdt på med hund i mange år kan slite med akkurat denne vokterbiten. Dette er noen av mine erfaringer, erfaringer som har fungert for meg

5. Jeg var veldig forberedt på at dette var noe som kunne bli en utfordring, dermed var jeg klar da hun begynte 8 uker og 1 dag gammel. Jeg har hele tiden fokusert mye på rotrening i alle mulige situasjoner, og hun har lite forventninger til at hun skal hilse på andre hunder på tur. Nå når hun kom i den 2. Puberteten, så fikk hun plutselig litt lyd igjen i møte med noen få hunder. Da har jeg gått tilbake i treningen, og jobbet med rotrening og at hun skal ta kontakt med meg. Jeg er veldig fornøyd med resultatene jeg har fått ved å fremelske den atferden jeg vil ha mer av.

Nyeste kommentarer

30.05 | 17:10

Hej kennel
Vi har mistet en zobel skønhed og kan se I tænker at få parret jeres zobel tæve. Vi vil høre om vi evt kan komme i betragtning til en zobel tæve? Venlig hilsen Inger Jensen

30.03 | 07:53

Hei 😊 Jeg er interessert i en Shetland sheepdog tispe. Kan jeg stå på liste? Jeg ringer når/hvis det blir aktuelt med valp. Mvh Inger-Lise Seipajærvi

08.04 | 13:27

❤️

Del denne siden